lördag 6 december 2014

Självständighetsdag

Har nu under hösten läst mycket om Finlands historia och vet nu jätte mycket. Jag vet hur nära det har varit att vi inte ha kunnat hålla vår självständighet. Och hur vi har haft det svårt här i landet och hur vi själva kämpa mot det stora. Den 6 december 1917 bestämde riksdaget att vi blir självständiga. Den 31 december acceptera Lenin äntligen det och då var vi helt och hållet självständiga i andras ågon oxå. Men hela Finland var typ i två lag och sen började inbördeskriget.
Jag har nu två dagar varit lite fin. Igår hade vi i skolan självständighetsfest och 15 elever tog studenten, som vanligt. Inte många som tar studenten på hösten, vanligtvis där på våren. Men om man går gymnasiet på två lr tre o halvt år så då tar man studenten på hösten. Därför har vi oxå studentskrivningarna/examen både på våren och hösten.
Igår fick vi oxå ganska bra nyheter om lillasystern men jag berättar mer om nästa vecka när jag vet lite bättre!

2 kommentarer:

  1. Hm, intressant. Läser lite om detta på Wikipedia, är rätt intressant. Antar att om inte Finland blivit självständigt när det blev så hade det antagligen blivit en Sovjetstat? ...och det vet vi ju hur bra det gick med den saken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen hade direkt tänkt att vi ska bli självständiga, men så blev det när Lenin kom till Ryssland och så. Mellan åren 1944-48 var det stoor risk att vi ahde blivit en Sovjetstat men tack o lov vi hade en bra president!
      Skulle säkert skriva mer om historia nu är pluggar till studentskrivningaran samtidigt, men har lite svårt att göra det på svenska :)

      Radera